Bateriile Flexibile Imprimate 3D

Bateriile Flexibile Imprimate 3D

Bateriile Flexibile Imprimate 3D

O companie nouă din California, are în curs de dezvoltare baterii flexibile, reîncărcabile, ce pot fi imprimate ieftin pe imprimantele industriale utilizate astăzi în mod obișnuit. Imprint Energy, din Alameda, California, a testat baterii din polimeri de zinc ultra-subțiri în dispozitive portabile pe mână și speră să le vândă la producătorii de ceasuri și telefoane, de dispozitive medicale, de etichete inteligente și senzori de mediu.

Abordarea companiei are ca principal scop a face bateriile să funcționeze în condiții de siguranță pe aparatele personale de zi cu zi, în timp ce dimensiunile lor reduse și flexibilitatea vor permite o libertate mai mare în designul produselor, lucru imposibil cu bateriile mai rigide actuale, pe baza de litiu. Chiar și în formate mici, bateriile pot furniza suficient curent pentru senzori de comunicații fără fir (low-power), ceea ce le distinge de alte tipuri de baterii subtiri.

baterie.printata

Baterii Imprimate 3D

Compania a contractat recent 6 milioane dolari in fonduri de la Phoenix Venture Partners, precum și AME Cloud Ventures, un fond de investiții al co-fondatorului Yahoo, Jerry Yang, pentru ”a continua să dezvolte în anii următori proprietățile chimice ale produselor și pentru a finanța lansarea comercială a bateriilor”. Investitorii anteriori au fost o firma de casă a CIA, In-Q-Tel și Dow Chemical.
Bateriile sunt bazate pe o cercetare pe care cofondatorul companiei, Christine Ho, a început-o ca student absolvent al Universității din California, Berkeley, unde a colaborat cu un cercetător din Japonia pentru a produce baterii de zinc microscopice, folosind o imprimantă 3D.

Bateriile folosite de cele mai multe laptop-uri și smartphone-uri conțin litiu, care este extrem de reactiv și trebuie să fie protejat într-un mod care mărește dimensiunile produselor. Deși zincul este mai stabil, electroliții pe bază de apă din bateriile cu zinc convenționale determină zincul să formeze dendrite, structuri ramificate ce pot crește de la un electrod la altul, scurtcircuitând batera. Ho a dezvoltat un electrolit solid din polimer care evită această problemă, și, de asemenea, oferă o mai mare stabilitate, precum și o mai mare capacitate de reîncărcare.
Brooks Kincaid, co-fondator al companiei și presedinte, spune că bateriile sale combină cele mai bune caracteristici ale bateriilor subțiri de litiu (cu grosimi sub un milimetru) și ale bateriilor imprimate. Pe de-o parte bateriile de lithiu subțiri pot fi reîncărcabile, dar ele conțin elemente reactive, au capacitate limitată și sunt scumpe de fabricat. Noile baterii imprimate 3D sunt nereîncărcabile, dar acestea sunt ieftin de produs, folosesc de obicei zinc și oferă o capacitate mai mare.

Lucrul cu zincul a oferit companiei avantaje în fabricație. Datorită stabilității mediului de zinc, compania nu a avut nevoie să producă protecția necesară pentru bateriile de litiu sensibile la oxigen.
”Atunci când vorbim despre lucrurile care ne limitează în ceea ce privește noile produse, există într-adevăr două probleme mari care ne dau insomnii, în aceste zile. Unul este bateria și celălalt ecranul”, spune Steven Holmes, vice-presedinte al ”Grupului pentru Dispozitive Noi” și directorul general al Echipei de Inovare a Dispozitivelor Inteligente”, al companiei Intel.

În ciuda cererii de baterii flexibile, Ho spune că nici un standard nu a fost dezvoltat deocamdată pentru a măsura flexibilitatea lor, lucru frustrant pentru clienții care doresc deja să compare proprietățile biochimice. Astfel, compania a construit propria sa platformă de testare și a început benchmarking-ul bateriilor sale comparativ cu bateriile comerciale care ”s-au pretins a fi flexibile”. Bateriile existente au eșuat catastrofal după aproximativ 1.000 de cicluri de îndoire, spune ea, în timp ce bateriile Imprint Energy au rămas stabile.

Imprint Energy a fost, de asemenea, în discuții cu diverși producători de bunuri de consum, privind utilizarea bateriilor în haine și “părți ale corpului, cum ar fi ochiul”, amintește Christine Ho. Compania, de asemenea, recent,a început să lucreze la un proiect finanțat de către armata SUA pentru a produce baterii pentru diferiți senzori care ar monitoriza starea de sănătate a soldaților. Alte aplicatii potentiale includ etichetele inteligente cu senzori pentru urmărirea produselor alimentare sau a pachetelor poștale.

One thought on “Bateriile Flexibile Imprimate 3D

  1. Pingback: Stratasys 3D și Creatura Gigant de 4 metri! | Cartridge Service Cluj - Imprimante si Refill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor