Intel Core i5 vs. i7

Intel Core i5 vs. i7

Intel Core i5 vs. i7

Pentru mulți consumatori, la vânătoare pentru un nou desktop PC sau un laptop, una dintre cele mai mari considerații este tipul de procesor. Două dintre procesoarele de cele mai multe ori în dispută sunt cele de la Intel, Core i5 și Core i7. Neținând cont de Intel Core i3 (găsit în principal în sistemele economice) și procesoarele AMD (o cu totul altă poveste), diferența de putere dintre Intel Core i5 și Intel Core i7 poate părea descurajantă, mai ales atunci când prețurile par atât de apropiate, odată ce sistemele sunt finalizate. Vom descompune diferențele mai jos.

Preț și Marketing Intel Core i5 vs. Intel Core i7

Explicat foarte simplu, sistemele echipate cu procesor Intel Core i5 vor fi mai puțin costisitoare decât PC-urile echipate cu Intel Core i7. Intel s-a îndepărtat demult de ratingul cu stele utilizat pentru procesoarele Core ale generației anterioare în favoarea unui mesaj de marketing bazat pe capacitate. În esență, procesoarele Intel Core i7 au mai multe capacități decât procesoarele Core i5. Core i7 este mai bun pentru multitasking, sarcini multimedia, jocuri de top și lucrări științifice. Procesoarele Intel Core i7 cu siguranță vizează oamenii care se plâng că sistemul actual este „prea lent”. Verificând un sistem, cum ar fi Lenovo ThinkPad T440s în gama medie de ultrabook-uri, veți găsi că cel echipat cu Intel Core i5 va fi cu aproximativ 170 dolari mai ieftin decât un sistem echipate în mod similar și cu procesor Core i7.

 

INTEL CORE i5-4670K

INTEL CORE i5-4670K

Confuzia „Core”

În general, veți obține performanțe mai rapide cu procesorul Core i7 decât cu Core i5. Majoritatea procesoarelor pentru desktop PC, Core i7, sunt procesoare quad-core, în timp ce unele procesoare Core i5 mobile (pentru laptop) sunt dual core. Acest lucru nu este întotdeauna o regulă, așa cum există procesoare mobile Core i7 dual-core și alte procesoare Core i5 pentru desktop, quad-core. S-ar putea găsi, de asemenea, foarte rar, procesor „six-core” i7, dar care de obicei sunt întâlnite doar în desktop-uri PC, „top-of-the-line” sau „Extreme Edition”.
Nomenclatura Core a fost folosită pentru mai multe generații de procesoare. Microarhitectura „Nehalem” și „Westmere” foloseau trei cifre pentru numele modelelor (de exemplu, Intel Core i7-920), în timp ce procesoarele „Sandy Bridge”, „Ivy Bridge” și „Haswell” folosesc nume de modele în patru cifre (cum ar fi Intel Core i7-4600). Din fericire, dacă nu cumva sunteți la cumpărături pe piața PC-urilor second-hand, veți găsi procesoarele „Ivy Bridge” în sistemele și PC-urile economice, în timp ce procesoarele „Haswell” se vor găsi în cele mai multe PC-uri noi. Generația mai veche de nuclee „Nehalem”, „Westmere” și „Sandy Bridge” se găsesc în PC-uri mai vechi și, în general, au o performanță mai scăzută. Ideea de bază este că, pentru a obține performanțe mai bune în fiecare generație, trebuie să cumperi un procesor cu un număr de model mai mare. De exemplu, un procesor Intel Core i7-4770 are în general o performanță mai bună decât un Intel Core i5-4200.

Dorim cache cât mai mare!

În plus față de vitezele frecvențelor de bază, procesoarele Intel Core i7 au „memorie cache” mai mare (memorie „on-board”) pentru a ajuta procesorul în cazul unor sarcini repetitive rapide. Dacă editați și calculați în „Excel”, procesorul nu ar trebui să reîncarce cadrul în care se află numerele ci să îl păstreze în memoria „cache” pentru a fi refolosit la nevoie. Acest informatii stau în această memorie „cache”, astfel încât dacă schimbați un număr, calculele să fie făcute aproape instantaneu. Dimensiunea mai mare de „cache” ajută în multitasking, de asemenea, pentru ca sarcinile date procesorului să fie gata atunci când comutați la un alt fișier. Pe procesoarele desktop disponibile în prezent, la Core i5 ar trebui să aveți de la 3MB la 6MB de memorie cache L3, in timp ce la Core i7 ar trebui să existe o capacitate de la 4MB la 8MB de memorie.

Intel Core i7-4770K (Haswell)

Intel Core i7-4770K (Haswell)

Un cuvânt despre „Turbo Boost”

„Turbo Boost” este o caracteristică de „overclocking” (mărirea frecvenței procesorului peste limita din fabricație) cu care Intel a dotat procesoarele sale. În esență, aceasta permite procesorului să ruleze mai rapid decât frecvența de bază, atunci când sunt necesare doar unul sau două dintre nucleele de procesare. Atât Core i5 cît și Core i7 folosesc Turbo Boost, procesoarele Core i7 atingând vitezele cele mai mari.

Hyper-Threading

Intel „Hyper-Threading” folosește tehnologia „multithreading” pentru a face sistemul de operare și aplicațiile lui să creadă că procesorul are mai multe nuclee decât există în fapt. Tehnologia „hyper-threading” este utilizată pentru a crește performanța în sarcinile „multithreading” (capacitatea unui program sau a unui proces al unui sistem de operare de a gestiona utilizarea sa de către mai mult de un utilizator la un moment dat și de a gestiona mai multe cereri de la același utilizator, fără a fi nevoie să aibă mai multe copii ale programului ce rulează în computer). Situația cea mai simplă de „multithreading”este un utilizator care rulează mai multe programe simultan, dar există și alte activități care profită în același timp de „hyper-threading”, cum ar fi operațiuni de multimedia (de exemplu transcodarea și redarea) precum și navigarea pe Web (încărcare de elemente diferite, cum ar fi conținutul „flash” și alte imagini, toate în același timp).

Intel Core i5 vs. Core i7

Performante grafice 2D: Intel Core i5 vs. Core i7

Explicația rapidă și simplă este că toate procesoarele Intel Core i7 folosesc „hyper-threading”, deci un procesor „six-core” se poate ocupa de 12 fluxuri de date, un „quad-core” se ocupă de opt fluxuri și un „dual-core” se poate ocupa de patru fluxuri de date diferite. Intel Core i5 foloseste „hyper-threading” pentru a face un procesor „dual-core” să acționeze ca un „quad-core”, dar dacă aveți un procesor Intel Core i5 cu patru nuclee adevărate, aceasta nu va avea „hyper-threading”. Pentru moment, Intel Core i5 ajunge doar la manipularea a patru fluxuri de date, folosind patru nuclee reale sau două nuclee cu „hyper-threading”.

Grafica integrată

Generația de procesoare Core cu arhitectură „Westmere” a introdus Intel Graphics HD, ce reprezintă capabilitățile grafice integrate în nucleul procesorului. Anterior, grafica integrată de la Intel era construită pe alte chipset-uri pe placa de bază, și nu direct în procesorul principal. Procesoarele „Haswell” mai noi s-au actualizat, fie cu Intel Graphics HD, fie cu opțiunea Intel Iris Pro (folosită mai ales pentru grafica full-hd – 1080p – sau 4k).
Aceleași reguli numerice se aplică și aici, deci Intel Iris Pro 5200 se comportă mai bine decat Intel HD Graphics 4600, care se comportă mai bine decat Intel HD Graphics 2500. Veți găsi Iris Pro și la Intel HD 4600 pe Core i7, în timp ce procesoarele Core i5 sunt dotate cu una din versiunile nenumărate ale Intel Graphics HD, în funcție de numărul procesorului. Grafica integrată economisește energie, deoarece nu există nici un cip în plus pentru grafică pe laptop-ul sau placa de baza a desktop-ului care să folosească energie.

Pe scurt: Intel Core i5 este perfect pentru utilizatorii obișnuiți care au grijă de performanță, iar Intel Core i7 va fi utilizat de entuziaști și utilizatorii „high-end”. Dacă urmați această concluzie, veți găsi probabil și sistemul de care aveți nevoie.

(vezi si Noile procesoare Intel Core i7 Haswell-E)

3 thoughts on “Intel Core i5 vs. i7

  1. Pingback: MSI GE70 2PE Apache Pro | Cartuse Imprimante Refill Profesionist

  2. Pingback: Alienware Area 51 | Cartuse Imprimante Refill Profesionist

  3. Pingback: Noile procesoare Intel Core i7 Haswell-E | Cartuse Imprimante Refill Profesionist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor