Epson investigata pentru actualizari si practici anticoncurentiale

Epson investigata pentru actualizari si practici anticoncurentiale

Epson investigata pentru actualizari si practici anticoncurentiale

Actualizarea Epson se presupune că va interzice folosirea de cerneala de la terțe părți și cartușele OEM reîncărcate

Industria de cerneală și toner pentru imprimante este uriașă – probabil mai mare chiar decât afacerea cu imprimante în sine. Aproape fiecare producător de imprimante face mai mulți bani din reîncărcarea cu cerneală și cu toner decât face din imprimantele pe care le vinde.

Deoarece există o piață pentru reîncărcările cu cerneală de imprimantă, mulți furnizori terți au început să concureze prețul, de obicei extrem de ridicat al producătorilor de cerneluri. O modalitate prin care producătorul de imprimante Epson vrea să combată această diminuare a profitului este să-și programeze imprimantele să nu accepte cartuse compatibile Epson.

cartuse epson

schimbare cartuse compatibile epson

Desigur, restricționarea alternativelor de cerneală non-OEM trebuie să fie totuși dezvăluită consumatorului înainte de cumpărare. Cu toate acestea, cine împiedică producătorul să emită o actualizare de firmware pe o linie de imprimante? Răspunsul la această întrebare sunt anumite legi precum  și grupuri de supraveghere în favoarea consumatorilor, cum ar fi Fundația Electronic Frontier (EFF – Electronic Frontier Foundation).

Cu doar o săptămână în urmă, FEP a trimis o scrisoare către biroul Procurorului General din Texas, cerându-i să investigheze compania Epson pentru o astfel de practică. Potrivit EFF, fundația a primit numeroase plângeri conform cărora actualizarea firmware-ului la unele modele de imprimante Epson a împiedicat utilizarea cartușelor de imprimanta de la terțe părți fără ca utilizatorii să fie notificați cu privire la schimbare.

“Spre sfârșitului anului 2016 și începutul lui 2017, Epson a început să lanseze actualizări de firmware pentru unele modele de imprimante pentru a împiedica clienții să utilizeze opțiunile de cerneală ale terților. Nu este clar dacă și clienții au fost informați când au cumpărat o imprimanta Epson că abilitatea lor de a utiliza opțiunile de cerneală ale unor terțe părți ar putea fi mai târziu dezactivată. Mai mult, se pare că Epson nu a informat clienții atunci când a trimis actualizarea firmware-ului că va  dezactiva alternativele terțelor părți pentru cartușele Epson. ”

FEP consideră comportamentul Epson în această privință ca o încălcare a Legii privind practicile comerciale înșelătoare și protecția consumatorilor, secțiunile 17.46 (a), 17.46 (b) (13) și 17.46 (b) (24). Aceste secțiuni interzic companiilor să “facă cu bună știință declarații de fapt false sau înșelătoare cu privire la necesitatea înlocuirii sau reparațiilor.” De asemenea, interzic fimelor producătoare de aparate electronice să nu dezvăluie informații prin care au intenția de a induce o achiziție.

imprimanta epson

imprimanta epson

“Practica raportată despre Epson de a folosi actualizările de firmware pentru a împiedica utilizarea opțiunilor de cerneală ale terților este potențial înșelătoare, anticoncurențială și periculoasă.”

Practica Epson, copiata de la HP

Multe dintre imprimantele afectate au funcționat bine cu cerneală de la terță parte sau cu cartușele OEM reumplute, înainte de actualizări. EFF insistă asupra faptului că, în conformitate cu legislația statului Texas, Epson ar fi trebuit să informeze consumatorii prin ambalajul produselor sale că ar putea alege să restrângă mărcile concurente pentru reîncărcările cartușelor, în viitor. În lipsa acestei situații, compania ar fi trebuit cel puțin să informeze proprietarii existenți despre modificări înainte de lansarea firmware-ului.

Fundația pentru supraveghere comercială menționează că informarea consumatorilor după cumpărare nu este, de asemenea, ideală, deoarece ar putea convinge utilizatorii să evite actualizările firmware-ului. Deoarece multe dintre aceste patch-uri se adresează vulnerabilităților de securitate, ignorarea acestora ar putea compromite computerele și chiar rețelele întregi conectate la imprimanta vulnerabilă.

“Dacă clienții cred că actualizările firmware-ului, fără avertisment, ar putea să le dezactiveze și capacitatea de a utiliza opțiunile de cerneală ale unor terțe părți, ar putea alege să renunțe complet la actualizări”, scrie scrisoarea. “Vulnerabilitățile lipsite de paternitate, diminuează securitatea în calculatoarele și rețelele conectate la imprimantele afectate. Ca atare, practica raportată de Epson de a folosi actualizările de firmware pentru a împiedica utilizarea opțiunilor de cerneală și cartuse compatibile este potențial înșelătoare, anticoncurențială și periculoasă. ”

Epson nu este singura companie care a apelat la această tactică. HP a folosit o actualizare a firmware în 2016 pentru a bloca toate cartușele compatibile. După ce s-a răstit la EFF, HP și-a cerut scuze și a emis o actualizare pentru a rezolva problema. Cu toate acestea, s-a întors în anul următor și a făcut același lucru sub pretextul unei “actualizări pentru securitate”. De data aceasta, HP nu și-a mai cerut scuze (pentru că nu a fost intenționată), dar a emis o a doua versiune a firmware-ului fără caracteristica de securitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor